Veteriner Ankara 7/24 Tedavi ve Tanı Merkezi

Muhabbet Kuşları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular Muhabet kuşları kaç yıl yaşar?
kuşlarda genelikle 12 ile 16 yıl yaşayabilirler.

Muhabbet kuşlarında diş varmıdır?
kuşlarda diş yoktur ve sindirim kursakta başlar.

Kuşlarda kuş kumu niçin gereklidir?
kuşlarda diş olmadiği için kum yem tanelerini parçalayarak daha doğrusu yem taneleri kumlara çarparak kursak bölgesinde parçalanırlar ve böylece kum diş görevini yapıyor ama bu görevi kursakta yapıyor yani kuşlarda sindirim kum vasıtasıyla kursakta başlar, kuşlarda kumun diğer bir görevide mide ve bağırsaklarda toksinleri atmaktır.

Muhabet kuşlarında cinsiyet ayrımı nasıl yapılır?
Kuşlarda cinsiyet ayrımı genelikle ceneye bakılır eğer cene koyu mavi ise erkek, bej ise dişidir.

Muhabbet kuşlarda yavru yumurtadan kaç günde çıkar?
18 kulucka dönemi geçirirler ve 18'inci günde yavru yumurtadan çıkar. Muhabet kuşları 2 gün arayla yumurtlar.

Evimde muhabbet kuşumu evcilleştirmek, nelere dikkat etmeliyim?
Muhabbet kuşunu çok genç yaşlarda, hatta bebekken elde ederseniz, evcilleştirilmesi çok daha kolaydır. Kafeste muhabbet kuşu tekte yaşayabilir çift de sakıncası yoktur ama eğer bir kuşu daha iyi evcilleştirmek istiyorsak tek beslenen kuş daha çabuk ve daha rahat evcilleşir. Muhabbet kuşlarında evcilleştirmede genelikle bunu öneririz ama bu demek değildir ki çift olarak beslenen evcilleşmez bu bilgide doğru değildir. Sadece çift olan muhabbet kuşlarımızı evcilleştirmek için daha fazla zaman ayırmamız lazım.

Muhabbet Kuşlarında çiftleşme ile ilgili olarak sergilenecekleri hareketler nerelerdir?
Muhabbet kuşların genellikle dişiler çok zor eş beğenirler yada eşlenmeyi kabul ederler. Erkek muhabbet kuşu ise dişini kurlarına ve engellemelerine rağmen dişiye sahip olmak ve ortama hakim olduğunu belli etmek için dişini kuyruğuna basar yada gagalar, erkek kuş genelikle hareketlidir ve yan yan sekerek yürürür ateşli bir şekilde başını sallayarak dişiye hep yakın olmaya çalışır ve heycanda erkek kuşun göz bebeği küçülür dişi kuş uzun zaman sonra erkeği kabul eder bunuda başını arkaya uzatır kuyruğunu kaldırır havaya ve sabit kalır erkek bunu anladıği anda dişinin üzerine çıkar ve çiftleştikten sonra dişi gitmek istediği için hemen uçar.

Yuva dışına anne muhabet kuşu yumurtladığı zaman yuvasında nasıl hareket sergiler ve ve bazı yumurtaların üstüne niçin yatmaz ve bu yumurtaları niçin yuvanın dışına atar?
Muhabbet kuşlarında genelikle iki gün arayla yumurtlar yani 48 saat arayla ve genelikle 4 ile 6 yumurta arasında yumurtlar. İlk yumurtadan sonra iki günde bir olmak üzere toplam 4 ile 6 yumurta yaparlar. Yumurtlama dişiyi çok yorar ve enerjisiz bırakır ve dişi sadece tuvalet ihtiyacı için yuvadan çıkar genelde hep yumurtaların üzerinde yatar ve artık erkek babalık görevini ve liderlik iç güdüsüyle artık dişiyi besleme zamanı gelmiştir. Muhabbet kuşları çok akıllı ve çok hislidir. Siz eğer yumurtayi elinize alırsaniz anne bu yumurtayı dışlar ve yuvadan aşağı atar genel de uzaktan sevmenizi tavsiye ederiz. Kafes yada yuvasının yer değiştirilmesinden kesinlikle hoşlanmaz. Bunu yumurtalarını kırarak yada yuvadan aşağı atarak gösterir. Hatta yumurtadan çıkmış yavrusunu dahi yuvadan atabilir yada gagalayarak öldürebilir. Bazen yeniden yumurtlayacağı zamanda yavrusunu öldürerek aşağıya atabilir. Buda bu kuşun yapısında olan ve henüz çözülememiş bir durumdur. Eğer yumurta boş yada yavruya bakma niyeti yoksa zaten yumurtayı aşağıya atar. Kanaryada böyle bir şey kesinlikle olmaz. Kanaryalar daha ağırbaşlı ve uysaldılar.

Kuşlarda yumurtanın boş ya da dolu yani dölendiğinin göstergeleri neler ve nasıl anlarız ?
Yumurtanin dölenip döllenmediğini genelikle kuluçkanın 5 ile 6'ncı gününde anlarız steril şartlarda yumurtayı elimize alırız ve ve lambaya tutarız yumurta merkezinde çekirdeğini görebiliriz ve boş yani döl tutmayan yumurtada leke yoktur ve bu işlemden sonra baktığımız yumurtaları geri yuvaya koymayı unutmayalım çünkü anne kızabilir.